дома информација Залудно носите маски доколку не се тип на маски кои штитат од...

Залудно носите маски доколку не се тип на маски кои штитат од пренесување на вируси

96
0

Неколку лекари од Кризен Штаб за справување со заразни болести ја покренаа во јавност темата за носење на заштитни маски.

Доктор Предраг Кон на конференција за медиуми истакна дека носење на заштитни маски не може да даде сигурни резултати доколку не се носи вистински тип на маска.

Најбезбедно е да се носи маска N95 која целосно ја заштитува трансмисијата на микроорганизми обезбедувајќи нормален проток на воздух.

Другите маски кои се за една употреба (хирушки) не треба да се носат повеќе од 4 часа по што задолжително треба да се заменат со нови.

Маските изработени од платно или памук може да ја заштитат трансмисијата на вирусот само од лицето кое ја носи кон друго, но не може да ја спреми трасмисијата од заболено лице кон лицето што носи само платнена или памучна маска.

Извор: Pink.rs

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде