Ова жито е засадено во пролет и зрее во текот на летото. Прво се суши, потоа се пржи и на крај се меле за да се добие брашно.
Цампа е тибетска храна што се смета за лек за сите болести – го намалува лошиот холестерол и крвниот притисок, се става на болен заб, се јаде за подобро варење… Тибетанците веруваат дека нема проблем што оваа храна не може да го реши.

Тоа е пржено брашно од јачмен што традиционално се додава во солениот тибетски чај со додавање путер, но може да се меша со обична вода и пиво.
Обично со прсти се прави мазна топка од течноста и брашното и се јаде за појадок, ручек или вечера. Заситен е бидејќи е богат со протеини, но содржи и вредни витамини и минерали. Леб, колачи и колачи се печат од цампа, а исто така се додава и како згуснувач на супи и чорби.

Употребата на ова брашно во Тибет не изненадува ако се знае дека јачменот е една од ретките житни култури што успева на голема надморска височина.

Извор : Still ;