Продажбата на винил годинава ја надмина продажбата на ЦД во САД за прв пат од 1980-тите, пишува Си-Ен-Ен.

Според извештајот на Здружението на индустрија за снимање на Америка (РИАА), продажбата на винил оствари приход од 232 милиони долари во првата половина на оваа година.Минатогодишниот полугодишен извештај на RIAA покажа дека продажбата на ЦД-а опаѓа три пати побрзо од продажбата на винил, а извештајот од февруари вели дека винилот сочинува една третина од приходите од сите физички изданија.

Сепак, зголемениот интерес за винил не беше доволен физичката продажба да не продолжи да опаѓа.

Продажбата на носачи на физички звук падна за 23% на 376 милиони УСД во првата половина на годината, додека пандемијата продолжува да ги менува навиките и нормите на музичката индустрија кај луѓето. Концертите и посетите на музички настани скоро исчезнаа.

Така, и покрај зголемувањето на продажбата на винил, во индустријата сè уште доминира стриминг, бидејќи рекордната продажба претставува само 4 проценти од вкупната заработка оваа година, додека претплатите на услугите за стриминг изнесуваат 62% од заработката во индустријата.Стримингот се зголеми за 12 проценти во првата половина на оваа година на 4,8 милијарди долари или 85 проценти од приходите на музичката индустрија, открива РИАА.

Претплатите на платените услуги за стриминг, како што се Spotify и Apple Music, пораснаа за 24 проценти, објави РИАА.

Досега, вкупната продажба на музичката индустрија порасна за 5,6 проценти, главно водена од дигиталниот сегмент, за вкупно 5,7 милијарди долари само во првите шест месеци од оваа година.

Извор :Nova Ekonomija ;