Во книгата „Мразам мажи“, 25-годишна феминистка и активистка од Лил прашува дали жените имаат добра причина да ги мразат мажите. Според нејзиното мислење, гневот кон мажите всушност може да биде „радосен и ослободителен начин ако му биде дозволено да се изрази“, пренесува британски Гардијан.

Не, Паулина Харманж не повикува на убиство на мажи. Исто така, не се бара заклучување на мажите дома со шпорети и машини за перење и со валкани пелени. Харманж претставува интелектуален предизвик за читателите: можеби треба прво да ги отстраниме мажите од себе за да размислиме, за да создадеме место за вистинска комуникација меѓу жените?

Книгата е покана за жените да замислат нов начин на живот, вели авторката, во кој тие би можеле да се изразат на начин на кој претходно не биле во можност да замислат. Да се ​​земат помалку предвид често неаргументираните ставови на мажите. Да се ​​размислува, подобро е да се биде сам отколку во лошо друштво. И повторно ја откриваат моќта на женските односи, полни со реципроцитет, нежност и сила.

Проблемот е во тоа што мажите премногу често воопшто не ги разбираат аргументите на жените, женските и феминистичките гласови не се секогаш добредојдени, вели дипломатката Полин Харманж во интервју за Гардијан.

На лошата работа обично се гледа како на шега, или уште полошо, овој термин се користи за дискредитација на феминистките. Но, Паулина Харманж смета дека нема ништо лошо во тоа да се мразат мажите: таа е легитимна, истакнува таа, со оглед на штетата што мажите им ја прават на жените.

„Недостигот постои и во реакција на мисогенијата, која е основа на системското насилство“, се вели во книгата. Во Франција во 2018 година, мажите сочинуваа 96 проценти од осудените за семејно насилство и 99 проценти од осудените за сексуално насилство. За разлика од мизогинијата, лошата работа завршена од жена никогаш не убила некого, истакнува Паулина Харманж.

И таа, дали ги мрази мажите? Таа е среќно омажена за Матје (29), но вели дека навистина нема многу причини да сака мажи.

„Јас сум омажена со голем човек кој навистина го поддржува моето пишување. Но, генерално не им верувам на мажите кои не ги познавам “, објаснува таа. Причината за ова е помалку лични искуства, и повеќе она што таа го гледаше како долгогодишен активист во феминистички здруженија кои помагаат на силување жртви. Жените треба да имаат право да не ги сакаат мажите, вели таа.

„Свесна сум дека ова звучи прилично агресивно, но јасно чувствувам дека треба да имаме право да не ги сакаме мажите воопшто, а потоа да исклучуваме конкретни мажи од нашите животи“.

-Општо, би било генијално мажите да покажат дека заслужуваат да бидат сакани воопшто.