Медитацијата е сложен процес кој бара целосна концентрација и тоа е проблем со кој почетниците честопати се соочуваат за време на практиката на седечка медитација. Но, не брзајте да ги напуштите часовите: за такви случаи постои друг вид на пракса – медитација при одење.

Алгоритмот за спроведување е едноставен: одите со бавно темпо, погледот е насочен кон подот пред вас, но не е фокусиран. Препорачливо е да ја правите медитацијата бос – ова ќе го удвои ефектот. Во исто време, важно е да не се фокусирате на движењата на нозете, туку на телесните чувства што се јавуваат при одење, звуците околу вас, дишењето и обидот да го ослободите умот од какви било мисли.

Медитацијата при одење може алтернативно да се постави со седење медитација за време на сесии од 5-10 минути. Одвојте малку време за вежбање (10-15 минути) и не завршувајте рано, дури и ако не можете целосно да го ослободите умот за прв пат.

Медитација за пешачење може да се практикува при одење или дури наутро на пат кон работа. Не е важно колку ви останува – искористете ја секоја бесплатна минута. Оваа практика има позитивен ефект врз нашето размислување и нашето здравје – понекогаш дури и поефикасно од медитацијата во седечка положба.

Ја подобрува циркулацијата на крвта
Помага во борбата против стресот
Го подобрува варењето на храната
Го нормализира шеќерот во крвта
Се бори против депресија
Го подобрува квалитетот на спиењето
Ја развива креативноста

Извор : Still ;