дома животен стил Како КОВИД19 влијаеше врз жените (економски аспекти)

Како КОВИД19 влијаеше врз жените (економски аспекти)

881
0

Кризи во човештвото можат поинаку да влијаат на животот на мажите и жените – и пандемијата на корона вирусите не е исклучок од овој феномен.

Жените покажаа подобри резултати од КОВИД-19 отколку мажите – делумно благодарение на дополнителен Х хромозом и полови хормони како естрогенот, кои предизвикуваат подобри имунолошки реакции на вирусот што предизвикува КОВИД-19.

Но, секоја таква предност се менува кога станува збор за социјалните и економските ефекти на пандемијата; тука најголемиот товар паѓа на жените.

„КОВИД-19 имаше катастрофално социјално и економско влијание врз жените и девојчињата, свртувајќи го деценискиот ограничен и кревок напредок во родовата еднаквост“, предупреди минатата недела генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш.

Бидејќи владите ширум светот ги затворија границите и ги забавија економските активности за да го спречат ширењето на коронавирусот, глобалната економија се очекува да се намали за повеќе од пет проценти во 2020 година – ова ќе биде најлошата рецесија од Втората светска војна.

Таквите економски тешкотии, сепак, се одразуваат различно на мажите во споредба со жените, кои претставуваат 39 проценти од глобалната работна сила, но отпаѓаат на 54 проценти од вкупните загуби на работното место.

„Она што непропорционално влијаеше на жените е несигурноста и губењето на работното место затоа што жените имаат тенденција да работат во неформални сектори без финансиска заштита или бенефиции“, објасни Авни Амин, научник кој работи на одделот за сексуално и репродуктивно здравје и истражување на насилството врз жените на светската здравствена организација (СЗО).

Како пример, повеќе од 90 проценти од работната сила во субсахарска Африка е составена од неформални работници, од кои повеќето се жени, чии работни места се под ризик поради пандемијата, се вели во извештајот на Светска банка.

Генерално, работата на жените е 1,8 пати поранлива од машката, според податоците собрани од консултантската фирма за управување Мекинзи и компанија.

„Жените имаат тенденција да работат во неформални сектори, па кога економијата ќе се намали, тие први ќе останат без работа“, рече Амин.

Ризикот не е само на економскиот фронт. Жените сочинуваат 70 проценти од глобалната здравствена работна сила и се високо застапени на фронтот. Како резултат, тие се почесто изложени на заразени пациенти.

Податоците собрани од UN Women покажуваат дека од сите здравствени работници заразени со КОВИД-19 во Шпанија и Италија, 72 проценти и 66 проценти биле жени.

Извор: Aljazeera.com