Иако времињата на витешки турнири се долго зад нас, а во модерните времиња тематски фестивали само повремено се организираат со цел зачувување на традицијата, двобојот повторно станува популарно кај младите луѓе во Србија, благодарение на ентузијазмот на членовите на јавачкиот клуб „Западна Морава“.

Двобојот е вид на конкуренција која ни е позната од филмови со средновековни теми. Оваа е ситуацијата кога два витези во полн оклоп, и на коњи, напаѓаат едни со други со копја со цел да го намалат противникот од неговиот коњ. Тоа е навистина атрактивен спорт и неверојатно е дека денес имам привилегија да присуствувам на овој витез и спортски спектакл “, рече Бошко Козарски, авторот на шоуто„ Културишта “, кој го посети г-ѓа Мараш во близина на Краљево за да ги сними снимките од овој спортски судир.

Од пред неколку години, Ненад Митровиќ од Мрчаќ ја обнови својата работа на оваа вештина во рамките на својот клуб за коњи, а најмладите витези кои „џогираат“ таму имаат 15-16 години.

Извор :Blic ;