Експерти од сите земји се обединуваат во обид да ги зачуваат новите генерации, но магичната формула сè уште не е откриена.

Нашите деца се повеќе и повеќе се зависници од Интернет, а во светот помина толку далеку што се отвораат клиниките за третман. Експерти од сите земји се обединуваат во обид да зачуваат нови генерации, но магична формула сè уште не е откриена.

Но, правилото 3-6-9-12 може да помогне. Дотогаш Кралскиот австралиски колеџ за педијатрија предложи решение. Експертите од оваа институција сметаат дека децата не треба да се запознаваат со Интернет-уреди пред тригодишна возраст. Дури и по тој период, треба да има максимална граница од еден час на ден.

Тие, всушност, сугерираат правило 3-6-9-12, како модел на здрава употреба на современи форми на комуникација:

  • Нема употреба на компјутери и телефони до 3-годишна возраст.
  • Нема интернет до 6-годишна возраст.
  • Забрането е играње игри пред 9-годишна возраст.
  • Не дозволувајте да бидат на социјалните мрежи пред 12-годишна возраст.

Извор : Kurir rs ;