Дали луѓето одлучуваат да преземат големи чекори и да направат големи промени на крајот на секоја деценија? Научниците објаснуваат зошто!

Овој концепт привлече внимание благодарение на човекот по име Даниел Пинк, кој е автор на книгата : Научните тајни на совршеното време. Сепак, за иницијатори се смета дека се психолози Адам Адлер и Хел Хершфилд, кои спроведоа обемна студија за научни цели, а примерокот беше луѓе од споменатата категорија.

Се испостави дека тие биле повеќе склони да се вклучат во нешто, што би го одложиле под други околности, или не би го зеле предвид. Затоа, сите оние кои имаат 29, 39, 49, 59 или постари, сметаат дека има промени во воздухот, иако го додаваме 30-тиот роденден со причина. Ако се идентификувавте во овие редови, или ве интересира дали и зошто е тоа така.

Почеток на новата декада.

Луѓето претежно го доживуваат овој момент како пат кон нова фаза, што и се плашат и чекаат, а има и моменти на преиспитување, но и жалат за пропуштените можности. Опишаната состојба подразбира некои потези или форми на однесување за кои се верува дека се несоодветни за постара личност. Како и да е, ќе се согласиме дека сè е прашање на лична проценка, иако општеството ги наметнува своите норми и прави гужва околу бројките. Не е неопходно да се истражат резултатите од истражувањето, доволно е да се оди во книжарницата и да се види дека покрај честитките за 18-тиот роденден, најчести се оние што завршуваат на тркалезен број. Така, на пример, лице кое дува 28 свеќи на торта од драги луѓе, може да добие само генеричка порака.

Фази во животот.

Излегува дека има моменти кога ќе погледнеме назад за да ги сумираме досега перформансите, и да сфатиме за што би било убаво да се работи. Луѓето чија старост завршува на 9 години, според Хел Хершфилд, се поранливи, размислуваат за одлуките што треба да ги донесат, а за разлика од повеќето други луѓе кои живеат во моментот, тие ја гледаат иднината. Покрај тоа, тие честопати изгледаат слаби и лесно можат да бидат измамени. Од друга страна, не сите го делат ова мислење. Имено, група германски истражувачи предводени од Кристоф Волц дошле до заклучок дека мал број луѓе всушност се чувствуваат на тој начин.
Една мала група како пресек на држави

Многу луѓе одлучуваат да преземат големи чекори на крајот на една деценија. Некои одлучуваат да стапат во брак, други да имаат деца, други да се разведат. Затоа, се случува промените во мал примерок да ги земеме како параметар за целото општество. Свадбата е обично поврзана со периодот околу 30-годишна возраст, со раѓање деца најдоцна до 40 години. Се разбира, тоа не треба да се генерализира, затоа што светот денес изгледа потполно различен, и секој на крајот на денот има свое време за одредени чекори во животот.

Извор :Kurir rs ;