Беше претставен проектот за мега-објект што ќе се гради на островот Рузвелт во Њујорк , наречен „Мандрагоре“, пренесува порталот „Градна.рс“.

Зградата ќе биде висока 737 метри, а нејзината форма е инспирирана и од човечка форма, додаваат авторите на проектот.

Париското архитектонско студио Rescubika излезе со решението, а идејата е „да се создаде врска помеѓу човештвото и природата“ и да се потсети на важноста за зачувување на животната средина, „затоа што човештвото мора да живее во симбиоза со природата“.

Овој проект е одговор на идејата за „град на иднината“ кој сериозно ќе ги намали емисиите на јаглерод и ќе постигне неутралност на јаглерод до 2050 година, пишува Designboom.

Со цел да се постигне оваа амбициозна цел, студиото Rescubika претстави решение за еколошка станбена кула, која содржи резервоар внатре, кој апсорбира повеќе јаглерод диоксид отколку што создава.

Доколку овој проект се реализира, „Мандрагоре“ ќе беше највисоката зграда во светот што троши повеќе СО2 отколку што произведува.

Иако деталната структура на „Мандрагоре“ сè уште не е позната, архитектите предложија употреба на материјали на дрво, како и примена на разни мерки за декарбонизација на воздухот.

Исто така, предвидена е употреба на обновливи извори на енергија, како што се топлински пумпи за воздух и земја.

Проектот исто така разгледува концепт наречен „енергетска трезвеност“, кој промовира промени во начинот на живот на граѓаните и разни урбани трансформации со цел да се постигне неутралност на јаглерод.

Имајќи ја предвид оваа цел, секој стан во објектот ќе има просторија за учење, за да можат што повеќе луѓе да работат од дома и да се намали сообраќајниот метеж.
Според презентираниот проект, Мандрагоре ќе има над 160 спрата, а целиот комплекс би содржел 36 генератори на ветер, 1.600 дрвја, 24.500 квадратни метри зелени wallsидови, како и 7.000 квадратни метри фотоволтаични фасадни панели.

Сепак, тешко е да се каже дали таквата зграда некогаш ќе ја види светлината на денот, но, како што е нагласено, единствено сигурно е дека ваквите идеи ги охрабруваат луѓето да размислуваат повеќе за условите во кои живееме и дали ќе ја спасиме планетата за идните генерации.

Извор : Nova Ekonomija ;