9.8 C
Skopje
Tuesday, May 17, 2022

Репортажа за Вевчани: Општина на историјата, сатирата, традицијата и недопрената природа

Општина Вевчани е единствената општина во Македонија која брои само едно населено место. Се наоѓа во областа Дримкол на само 13,5 км од центарот...

Дедукција на пријателството: Зошто пријателството е најважен однос

Постојат бројни социјални односи, но уште од времето на Аристотел во неговата „Никомахова етика“ пријателството се претпоставува како врвна етичка вредност. Идеалот за пријателството се...

Системска корупција во Македонија

Транспаренси Интернејшнл и во својот последен извештај констатира натамошен пад на Македонија во рангирањето за борба против корупцијата, сега сме на 111 место –...

Дуа Липа повторно провоцира, со разголени гради во одбрана на албанската традиција: Ајвар и...

На прашањето кој албански деликатес сите мора да го пробаат, Дуа Липа вели – ајвар! Интересно е што за илустрација на ајварот, во емисијата користат...

Типологизација на еден интелектуалец, што е интелектуалец?

Што е тип на интелектуалец, тешко е да се дефинира. Бидејќи по дефиниција интелектуалец нема префикс на групна припадност, коорпоративни наскори, организации или друштва. Интелектуалците дејствуваат...

Професорот Рубин Земон објасни како Балканските Египќани го празнуваат Танасовден

Од особена важност за Балканските Египќани е празникот Св Атанас (Танасовден), што го слават на 30 и 31 јануар. На 29 јануари обавезно се...

Два три збора за судиите, адвокатите, обвинителите, нотарите

Два три збора за судиите, адвокатите, обвинителите,нотарите,извршителите. За жал и после 30 години не успеавме да воспоставиме стабилен правен систем и правна држава. На сцена се...

Рудан: Не е тешко за моќниците во големите куќи да држат дистанца. Дури и...

Во својата колумна, познатата хрватска писателка Ведрана Рудан се осврна и на состојбата со короната во Хрватска. Еве што вели писателката: Може ли да се...

Интимно експресионистичко созвучје

Творештвото на холандскиот уметник Винсент Ван Гог (1853-1890) вистинското свое место и значење го добива во својата историска димензија и аспект на набљудување и...

Да се биде слободен од советите, очекувањата и барањата на другите кон вас!

Кога некој ви се обраќа во второ лице автоматски ве обврзува на директна комуникација. На некој начин си дава суверенитет во комуникацијата да ви...
7,448FansLike

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!