дома животен стил Што треба да поседувате како карактеристика ако сакате да бидете „Ѕвезден морнар“...

Што треба да поседувате како карактеристика ако сакате да бидете „Ѕвезден морнар“ (Астронаут):

40
0

НАСА имаше проблем 250 милји над Земјата. Двајца астронаути, Лука Пармитано и Крис Касиди, ползуваа по надворешната страна на Меѓународната вселенска станица, извршувајќи рутинско одржување во 2013 година, кога Пармитано забележа како се акумулира течност во неговиот шлем.

Се чувствува како многу вода, извести италијанскиот астронаут преку радио – тоа ги загрижи експерите од НАСА бидејќи во микрогравитацијата, водата може да плови пред неговото лице и евентуално да го удави. Иако не го знаеше тоа, вселенското одело на Пармитано имаше блокада во системот што циркулира вода за ладење, истурајќи го во системот за вентилација поврзан со неговата кацига.

Како што заоѓаше сонцето, водата достигнуваше над моите очи, над ушите и над носот, и ефикасно ме заслепи во мракот – се сеќава Пармитано.

Дишејќи преку устата, Пармитано се движеше покрај држачите надвор од вселенската станица, повлекувајќи се на неговиот безбедносен капак за да го почувствува патот назад. Водата го покри неговиот микрофон, отсекувајќи му ја способноста да зборува со Хјустон или Касиди. Кога стигнал до воздушниот блок, екипажот го внел внатре, брзо му ја извадил кацигата и ја натопил водата со крпи.

„Ми требаа околу седум минути да се вратам назад“, вели Пармитано, „и иако седум минути можеби не ми изгледаа долго, мене ми беа најдолгите минути во животот“.

За да се справат со итни случаи во вселената, астронаутите треба да останат смирени и брзо да реагираат под огромен ментален притисок.

Може да излезете со совршен план, вели Пармитано, поранешен пилот на италијанското воено воздухопловство, а потоа можете да бидете принудени од ситуацијата да постапите сосема спротивно на планот.

И само за да ги издржат силите на вселенскиот лет, астронаутите треба да бидат во врвна физичка состојба.

Овие атрибути беа на врвот на списокот кога Соединетите држави и Советскиот сојуз почнаа да размислуваат да ги праќаат луѓето во вселената и, за прв пат во историјата, требаше да одговорат на прашањето: Што треба да поседува како карактеристика добар астронаут? (Самиот збор, првпат употребен во 1928 година, произлегува од грчкиот јазик за „Ѕвезден морнар“).

Како што еволуираше вселенскиот лет, во листата на квалификации за астронаути беа додадени и други вештини – како што се знаење од научна дисциплина. И како што се менуваше културата во САД, можностите во вселенскиот лет беа отворени за поширок спектар на население.

Денес, луѓето планираат да се вратат на Месечината и на крајот да патуваат на Марс, туркајќи ги границите на истражување во Сончевиот систем.

Вселенските патници да ги извршат овие патувања ќе споделат некои карактеристики со астронаутите кои дошле порано, но исто така ќе бидат избрани со придобивки од знаење изградено во текот на шест децении човечки вселенски летови.

За да живеат и работат подолго време во вселената или на други планети, на овие екипи на Ѕвездени морнари ќе им требаат различни јаки страни и експертиза.

Извор: National Geographic

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде