дома животен стил ТАОИЗAМ – СЛЕДЕТЕ ГО ПАТОТ НА НАЈМАЛ ОТПОР ЗА ДА ЈА НАДМИНЕТЕ...

ТАОИЗAМ – СЛЕДЕТЕ ГО ПАТОТ НА НАЈМАЛ ОТПОР ЗА ДА ЈА НАДМИНЕТЕ СЕКОЈА ПРЕЧКА

„Кога ќе го напуштам тоа што сум, станувам она што би можел да бидам“. - Лао Цe

123
0

Секогаш кога ќе се чувствувам презаситен, под стрес или дека животот не оди како што планирам, гледам на исток. Западното општество е изградено врз напорна, исцрпувачка работа. Изграден е врз основа на бесцелен обид да се користи булдожер за да се мине низ секоја пречка со која може да се соочиме. Повеќето работи што ги постигнуваме се чини дека се со екстремен напор и ментален напор, честопати по цена на сопственото ментално здравје.

Кога јас лично се чувствувам вознемирен поради барањата на општеството како што е нашето, гледам на мудроста на Истокот.

Филозофијата на таоизмот ја промовира идејата за проток, која исто така неодамна беше популаризирана од гуруа за продуктивност, кои сепак можеби малку го извадија таоистичкиот концепт надвор од контекст.

Природата не брза, но сè е постигнато“. -Лао Цe

Концептот на проток, или Ву Веи, во голема мера се залага за обрнување внимание на природата и блиско имитирање како таа функционира и како тече. Таоизмот сугерира дека не треба да се обидуваме да пливаме против струјата, како што се чини дека е начинот во западното општество, туку наместо тоа да ја оставиме струјата да не однесе таму каде што сака.

Природата е меѓусебно поврзан систем, во кој сè си има свое место, се има своја работа да се сработи, во кој сè тече, без очекување и без амбиции. Да го земеме заедничкиот пример на вода. Водата не се вложува, не се обидува. Водата оди по патот на најмал отпор, но сепак секогаш успева да најде начин полека да ги сруши најтешките пречки. Водата е совршен пример за Ву Веи.  Сите треба да бидеме малку повеќе како вода. Водата не се грижи за резултатите. Водата не се обидува да постигне ништо, таа едноставно е насочена кон сегашноста, кон задачата што е моментален предмет.

Ова е како идејата за проток може да биде од корист во нашите животи. На Запад, нè водат резултатите. Ние правиме работи затоа што мислиме дека тие ќе ни дозволат пари, статус, моќ или достигнување. Меѓутоа, кога сме во состојба на проток, не размислуваме за резултатите, ние само размислуваме за сегашноста, за следниот, најмалиот чекор што треба да се направи, следниот збор што треба да се напише или следната тула што треба да се постави. Ова е состојба што ни овозможува да постигнеме огромни успеси кога всушност не сме фокусирани да постигнеме нешто. Сè што треба да правиме е полека да се оддалечиме, со минимален напор, ангажирани во сегашноста, апсорбирани од протокот.

Значи, кога сте загрижени дека нема да добиете резултати, нема да го постигнете она што се надевавте дека ќе го постигнете, го немате животот што го посакувате, заборавете на тоа и внесете се во вашиот живот како вода која тече и веројатно ќе постигнете повеќе отколку што некогаш сте се надевале.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде