дома информација вест Рецесијата предизвикана од КОВИД19 најмногу негативно се одразува на жените

Рецесијата предизвикана од КОВИД19 најмногу негативно се одразува на жените

38
0

Стотици илјади жени – скоро осум пати повеќе од бројот на мажи – останаа без работа во САД минатиот месец, бидејќи пандемијата продолжува да ги влошува нееднаквостите во американската економија.

Околу 617 000 жени ја напуштиле работната позиција само во септември, во споредба со само 78 000 мажи, според податоците на владата објавени во петокот.

Половина од жените кои биле отпуштени од работа биле работна возраст од 35-44 години.

Додека огромниот број на напуштени лица исто така ја намали стапката на невработеност, стапката на невработени жени во целата земја остана на 8% во септември.

За црните и шпанските жени, стапките на невработеност се далеку повисоки бидејќи тие се дискриминирани по два основи – како жени и како припаднички на друга националност, односно раса.

Жените се погодени повеќе од оваа рецесија отколку мажите. Индустриите што вработуваат многу жени, како што се услужните дејности, поминуваат полошо за време на пандемијата.

Извор: CNN

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде