дома информација вест Предупредување на ООН: Светот ќе стане неподнослив пекол – ќе следи КАТАСТРОФА

Предупредување на ООН: Светот ќе стане неподнослив пекол – ќе следи КАТАСТРОФА

48
0

Последните 20 години бележат неверојатен пораст на природните катастрофи како резултат на климатската криза, се вели во извештајот на Обединетите нации, во кое се додава дека светот ќе стане „непогоден пекол“ за милиони луѓе, доколку властите не го решат проблемот.

Истражувачите само укажаа на неуспехот на политичките и деловните лидери да преземат значителни мерки за ублажување на влијанието на климатските промени.

Според нив, пандемијата на корона вирус, која однесе повеќе од милион животи на глобално ниво и зарази најмалку 37 милиони во светот, откри дека не успеале скоро сите нации да спречат бран на смрт и болести, и покрај постојаното повторување на предупредувањата од експертите

Податоците покажуваат дека помеѓу 2000 и 2019 година имало 7.348 големи природни катастрофи, вклучително и земјотреси, цунами и урагани, кои одзедоа 1,23 милиони животи и погодија 4,2 милијарди луѓе, што резултираше во глобални економски загуби од 2, 97 милијарди долари.

Како што беше истакнато, тоа е скоро двојно повеќе од 4.212 катастрофи што беа забележани од 1980 до 1999 година.

Огромното мнозинство од овие катастрофи беше поврзано со климата, а истражувачите објавија голем број поплави, бури, суши, топлотни бранови, урагани и шумски пожари во последните 20 години и дека тие значително се зголемија во тој период.

Наглиот пораст на овие катастрофи е поврзан со зголемувањето на глобалните температури за кои научниците велат дека ја зголемуваат фреквенцијата на екстремни временски непогоди.

Извор: Novosti.rs

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде