дома животен стил Подземен музеј со артефакти и мозаици од време на Антички Рим пронајден...

Подземен музеј со артефакти и мозаици од време на Антички Рим пронајден под стамбена зграда во Рим

36
0

Подземниот музеј треба да биде отворен следниот месец, во кој се наоѓаат иработени римски мозаици откриени под една станбена зграда во италијанската престолнина.

Местото е откриено за време на градежните работи на зградата пред шест години, се вели во соопштението на БНП Парибас недвижен имот, кој е сопственик на оваа локација.

Археолозите од Специјалниот надзор на Рим работеа на ова место, кое се наоѓа во станбен комплекс на ридот Авентин, еден од седумте ридови на Антички Рим.

За време на ископувањето, тие открија мозаици, структури и други артефакти, а мултимедијалната изложба со видео мапирање и проекции ќе помогне да им се објасни на посетителите за потеклото, значењето и примената на овие артефакти.

The museum features a multimedia exhibition.

Според соопштението, имало некои знаци дека областа била населена околу 900 п.н.е. Веб-страницата исто така презентира и блок на ѕид кој датира од 700-400 година п.н.е., кој можеби бил темел на караулата.

Археолозите исто така откриле дека областа е израмнета за да се зголеми достапната рамна површина, а околу средината на 2 век п.н.е. бил изграден домус – вид приватна резиденција за повисоките класи.

Парчето од ѕидот е мозаик во црно-бели плочки од крајот на I век п.н.е., а има и фрагмент од мозаик кој датира од времето на императорот Трајан (98-117 г. н.е.).
The mosaics were laid in an upper-class Roman home.

Потоа, за време на владеењето на Адријан (117-138 г. н.е.), биле поставени повеќе црно-бели мозаици во геометриски обрасци, од кои едниот ќе биде изложен, проследен со уште пет мозаици од периодот на Антонин (150-175 г. н.е.).

Извор: CNN

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде