дома животен стил Ново британско истражување: Богатите луѓе се покорисни за заедницата и попријателски расположени...

Ново британско истражување: Богатите луѓе се покорисни за заедницата и попријателски расположени кон странци во неволја

510
0

Конвенционалната мудрост е дека луѓето што живеат во големите градови помалку ќе им помогнат на странци во неволја отколку жителите на помалите места, но новото истражување сугерира дека веројатноста за обезбедување помош е поврзана со социо-економски фактори и нема многу врска со анонимноста и брзото темпо на урбаното живеење.

Истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) мериле дали луѓето испратиле изгубено писмо, дали вратиле фрлен предмет и запреле автомобили за да дозволат некој да го премине патот во 37 различни населби во 12 градови и 12 градови низ Велика Британија.

Генерално, имало 1.367 случаи кога еден член на јавноста имал можност да му помогне на експериментаторот – и во 643 (47%) од приликите била дадена помош. Податоците покажаа дека биле вратени 485/879 (55,1%) букви, 130/398 (32,7%) луѓе му помогнале на експериментаторот да земе некои паднати предмети и 28/90 (31,1%) автомобили запреле. Главната варијабла што влијаела на тоа дали е понудена помош е богатството во соседството, а не густината на населението, откриле истражувачите.

За разлика од многу претходни студии, истражувањето било направено на терен и податоците биле прибирани од реалниот свет, наместо преку онлајн анкети или експериментални игри.

Во принцип живеењето во мали или големи градови не е пресудно за тоа колку луѓето ќе се пријателски расположени кон странците, колку што е пресуден нивниот материјален статус.

Авторот на студијата, Никола Раихани, професор по еволуција и однесување на UCL, рече дека народната мудрост дека луѓето се попријателски расположени во малите градови до одреден степен е поддржана од постарите студии, кои имаат тенденција да споредуваат едно централно соседство во еден град со рурален град.

Но, нејзиниот пристап, кој мереше помагање на однесување во богатите населби и во посиромашните населби, најде нешто поразлично.

Повеќето варијации во тоа дали е понудена помош беше објаснето со маалско богатство, со тоа што помошта беше поголема во населбите со поголемо богатство, напишаа авторите во списанието „Зборник на кралското друштво Б“.

Раихани предупреди дека сè уште е нејасно дали лишувањето од добра и благосостојби што го доживеале луѓето влијаело врз нивната веројатност да помогнат на странец кој има потреба, или дали контекстот да се биде во тоа лишено опкружување ја сменил нивната подготвеност да помогнат.


Раихани истакна дека наодите од студијата не укажуваат на тоа дека луѓето кои живеат во сиромашни соседства не се корисни.

Постоечката литература сугерира дека кога луѓето немаат материјална безбедност, работи како храна и засолниште, тие имаат тенденција да инвестираат во мали, тесни социјални мрежи – и помагањето и соработката се многу високи во рамките на тие мрежи, но не мора надвор од нив, рече таа.

Бидејќи помагањето на друга личност е инхерентно … ризик, плаќате трошок за да помогнете некому и може да добиете поврат на инвестицијата или не – рече таа.

Извор: Theguardian.com

претходниот член,Кога е вистинско време за појадок?
Следната статијаКофајс: Политичкиот ризик и социјалната нестабилност се зголемуваат

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде