дома информација вест Ништо од вакцината: Се работи на нова, иновативна терапија со помош на...

Ништо од вакцината: Се работи на нова, иновативна терапија со помош на моноклоналните антитела за лекување на пациентите од КОВИД19

37
0

Моноклоналните антитела се извлекуваат од крвта на пациентите кои закрепнале од коорнавирус.

Идеално, терапијата со антитела треба да се примени во рана фаза од болеста, дури и пред заразата како превенција, бидејќи може да пружи имунитет.

Десетици компании и научни групи се во трка за развој на терапии со антитела.

„Регенерон“ и фармацевтската компанија „Ели Лили“ побараа дозвола за итна употреба на нивните производи од Администрацијата за храна и лекови.

Дел од научниците ги полагаат надежите во „Прометеј“, научната група која моментно заостанува зад конкуренцијата, а сепак би можела да го пронајде најмоќното антитело.

„Прометеј“ претставува соработка помеѓу академските лаборатории, Армискиот медицински институт за заразни болести на САД и компанијата „Адимаб“.

Извор: Нова Македонија

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде