дома животен стил Највпечатливи цитати од Фридрих Ниче

Највпечатливи цитати од Фридрих Ниче

57
0

Без разлика на тоа дали знаете или не нешто од областа на филозофијата, сигурно сте слушнале за Фридрих Ниче.

Тој е еден од филозофите кои најмногу ги интригира особено младите мислители поради својот неконвенционален начин на размислување и својот автентичен стил.

Во прилог издвојуваме 7 највпечатливи цитати од неговите дела:

  • Не е недостаток на љубов, туку недостаток на пријателство што го прави бракот несреќен.
  • Доволно е тешко да се запаметат моите мислења, без исто така да се сеќавам на моите причини за нив.
  • Вие имате свој пат. Јас имам свој пат. Што се однесува до вистинскиот начин, правилниот начин и единствениот начин, тој не постои.
  • Понекогаш луѓето не сакаат да ја слушнат вистината затоа што не сакаат нивните илузии да бидат уништени.
  • Нема факти, само толкувања.
  • Човекот со знаење мора да биде способен не само да ги сака своите непријатели, туку и да ги мрази своите пријатели.
  • Секој длабок мислител повеќе се плаши да не биде разбран отколку да биде погрешно разбран.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде