дома животен стил Кои состојки треба да ги содржи „здрава супа“

Кои состојки треба да ги содржи „здрава супа“

70
0

Според СЗО за човек да го задржи своето здравје, треба да има има редовни течни и топли оброци.

За редовен оброк се смета оброк земен најмалку два пати во текот на денот. А за течен оброк на прво место се смета супата.

Супа има бројни придобивки за здравјето на луѓето, но сепак од супа до супа постои разлика и тоа токму во нејзините состојки.

Еве кои состојки треба да ги содржи една супа за да се нарече здрав оброк:

Зеленчук

На прво место е зеленчукот. Морков, брокула, спанаќ или грашок се идеален додаток за вашата супа. Зеленчукот не треба да го варите долго време како тестенитите од супата, доволно е да го додадете неколку минути пред крај и да го оставите да постои во садот со супата.

Што помалку се подготвува тоа повеќе свежи состојки задржува зеленчукот.

Супа со помалку тестенини

Има супи кои содржат многу тестенини и се доста хранливи и содржат висока доза на шеќери. За подготовка секогаш избирајте супи кои содржат помалку тестенини.

Повеќе течност

Бистрите супи имаат повеќе течности. Водата од супата ви ги надокнадува електролитите во организмот и е идеална храна во време на вируси бидејќи го одржува нивотот на хидратација во организмот на оптимално ниво.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде