Историја и филозофија

Во рамките на историјата, ние постојано ги користиме вообичаените англиски термини, како што се, бокс, кунг фу, карате, боречки вештини, џуџитсу, таи чи, мешани боречки вештини, итн. Повеќе формални термини ќе ги дефинираме како што читаме, со надеж за подлабоко и поточно разбирање за тоа што навистина се боречките вештини. На пример, Кунг Фу значи да се има вештина во нешто, во било што. Воглавно, холивудските филмови создадоа впечаток дека терминот Кунг Фу се однесува само на кинеските борбени или воени вештини.

Дури и само со три главни пишани форми на кинескиот јазик и над 400 различни говорни, збунетоста брзо прераснува во тотален хаос. Со вештините користени од многу различни народи и уште повеќе временски периоди, јазикот и термините се менуваа константно. Целта овде е да го разбереме значењето што стои зад боречките вештини (Martial Arts) и резултатите што ги имаат и можат да се случат при нивно вежбање. Јазиците и културите можат да бидат убави, но тие се само алатки за да се објасни и почувствува што навистина се случува. Да се ​​допре внатрешното богатство.

Разбирањето на минатото му помага на човекот да ја разбере сегашноста. Ако не учиме од минатото, тогаш ќе го повториме – за добро или за лошо. Идејата е да имате доволно знаење за да имате избор.

Малкумина ја оспоруваат изреката: „Фонтот со кои се напишани сите воени вештини е Шаолин“. Храмот Шаолин (Шаолин значи „Мала борова шума“, опис на првата локација на училиштето) беше духовен и технички извор на сите современи боречки вештини. Вештината на Шаолин има долго и богато наследство што се враќа на почетокот на модерната цивилизација. Оваа историја е мешавина од легенда и факт. Заедничката практика на секоја нова владејачка Кинеска династија беше да се уништат сите информации на минатите владетели и оние кои не можат да бидат уништени, да бидат преименувани и загубени во толкувањето. Затоа, документираните информации за многу минати периоди се ограничени. Во оваа кратка сублимирана историја, ќе се обидеме да ги документираме фактите и ќе ги посочиме легендите или приказните, пренесени низ генерации.

БОРЕЧКИТЕ ВЕШТИНИ ВО АЗИЈА

Азиските боречки вештини ги влечат своите корени уште од пред 5000 години во Индија и античките македонски и грчки воени вештини на Панкратион. Освојувачките армии на Александар Македонски ги донеле боксот и борењето во Индија во 4 п.н.е. Историчарите исто така им се благодарни на жителите на денешните територии на Македонија и Грција за организирање на првите професионални боксерски натпревари 1.000 години пред Христовото раѓање.

Кинеските историчари го оспоруваат тврдењето на Индија дека е лулка на азиските воени вештини. Кинескиот кредитен доктор Кинески лекар д-р Хуа Т’о е основач на првиот стил на боречка вештина и првиот лекар што користел анестезија за време на операцијата. Околу 220 г. н.е., Т’о смислил серија вежби моделирани на елен, мечка, птица, тигар и мајмун долго пред храмот Шаолин да започне со изучување на боречките вештини. T’o ги дизајнираше овие вежби за ублажување на стресот, стегнување на телото и создавање на вештина за самоодбрана.

Кинеските историчари укажуваат на воени прирачници и документи датирани од 206 п.н.е. до 220 г.

Постојат записи кои датираат уште од 5 п.н.е., посочувајќи го Индијанецот Хан Ло-Минг за креатор на Чи Хсуан, или „Невообичаен стил“. Оваа уметност ги користеше техниките позајмени од птицата Бела Чапја, користејќи лепеза за да блокира мечеви и копја и да се погодат акупресурни точки (точки чувствителни на притисок) со врвот на лепезата.

Легендата наведува дека зен-будистичкиот патријарх Та Мо, или Да Мо (Бодидарма за Кинезите и Дарума Даиши за Јапонците), чие вистинско презиме било Сардили бил принц на мало племе во Јужна Индија. Та Мо пристигнал во Кина по бруталниот поход низ Хималајите во Тибет преживувајќи ги и суровите елементи и разбојниците по пат.

Името на Та Мо е запишано во Кина, но не е пронајдено во Индија.

Та Мо, Буда или Просветлениот, си даде завет дека никогаш нема да биде задоволен со своите достигнувања додека не ја сподели својата мудрост со сите суштества.

Некои историчари го оспоруваат датумот, но легендата вели дека Та Мо се населил во храмот Шаолин во Сонгшан во провинцијата Хенан во 526 година од нашата ера. Записите навистина покажуваат дека Шаолинскиот храм на Сонгшан бил изграден во 377 година по Христа за Пан Џако „Првиот Буда“, по наредба на императорот Веи на врвот Шао Шик на планината Сон во Тенг Фон Хсиен, провинција Хенан. Храмот беше наменет само за верска обука и медитација. Се смета дека обуката за воени вештини нема да започне сè до доаѓањето на Та Мо во 526 година н.е.  Дали е ова прв ваков храм за обука не е познато.

Та Мо барал мир и се обратил за да му помогне да го шири будизмот на Чан, подоцна познат како Зен во Јапонија, низ Кина. Легендата вели дека Та Мо открил дека неговиот метод на медитација предизвикува поспаност кај монасите. Во тоа време на монасите им недостасувала издржливост и можност да се одбранат од воените напади и разбојници што талкаат.

Та Мо, член на индиската класа воини Кшатрија и мајстор за борба со стап, создаде систем од 18 динамични вежби за издржливост. Овие движења се најдоа во запишана форма во 550 г. н.е. како „Ји inин Чинг“ или „Класика на менување мускули / тетиви“. Ова го знаеме денес како Лохан (Свештеник-научник) 18 движења на рацете, основа на боксот во кинескиот храм и уметностите на Шаолин.

Тука треба да се напомене, Шаолин Кунг Фу, боречки вештини, не беа кинеска боречка вештина. Имено тоа е воена уметност организирана и практикувана во област што сега ја нарекуваме Кина и од Кинези и од други жители.

Воведувањето на боречките вештини на Та Мо во храмот Шаолин било чисто од личен интерес. Тој ги гледал монасите како осамени типови кои целиот свој живот го минувале во ѕидините на храмот. Тој сонувал да развие мобилни, бестрашни воини – мисионери способни да се бранат себеси и невините од многу разбојници додека ги шират мирните идеи на будизмот на Чан низ целиот свет. (Патувањето станало толку опасно што Шаолин Монaсите најчесто носеле лопати, познатиот Кунг Фу лопата копје, за да ги закопаат мртвите пронајдени покрај патиштата по кои патувале).

Според легендата, Та Мо развил едноставен систем за самоодбрана за обука на јапонските монаси Шорињи (Шаолин) кои патувале помеѓу храмовите на Шаолин во Кина, Формоза, Јапонија и Индија. Јамабуши (подвижнички пустиници), се однесувале на оваа уметност на човекот, копјето и празната рака како Гошин-Jутсу, основа на Аикидо, Judудо, Juуџитсу и Нинџутсу.

Та Мо починал во 539 година од нашата ера во храмот Шаолин, пред да ја заврши мисијата на неговиот живот. Сепак, Та Мо ја создаде основата на Шаолин – Чуан Фа, уметност што прерасна во Сил Лум Кунг-Фу, Чунг-Куо Чуан, Шорињи Кемпо (Јапонија) и Шаолин 5 животински стилови.

За Шаолин, филозофијата и боречките вештини биле во идеален баланс. Тие одеа по тенка линија помеѓу самоодбрана и ненасилство. Многу монаси биле вегетаријанци и не сакале ни да јаваат коњ поради грижа за оптеретување на животното. На аџилак, монасите носеа штабови со метални прстени за да ги исплашат инсектите на патот, што може да им наштетат. Сепак, еден монах би го бранел својот живот и би ги заштитил послабите од опасност. Смртта е најмалку посакуван исход затоа што станува збор за повреда што не може да се врати. Како будисти, и [Да] Даоистот Шаолин Монасите не ги ценеа материјалните работи, но животот е нешто свето.

Практичарите од Шаолин биле исцелители, воспитувачи, извор на знаење за цела заедница. Системите на Шаолин станаа светски познати во насилните времиња поради боречките вештини, но тие беа подеднакво почитувани за нивната мудрост и извршени услуги кон народот. Тие станаа извори на вистина, знаење и вештини за цели заедници и земји, без разлика дали се лековити или заштитнички.

Дури кога разбојниците и армиите напаѓачи открија дека не можат лесно да ги победат монасите од Шаолин, Шаолин стана позната како воена уметност, боречка вештина и беше почитувана во целиот познат свет. Толку голема беше нивната репутација, што воените уметници од други земји минуваа многу големи растојанија за да го проучат овој систем. Монасите од Шаолин сфатија дека има голема моќ поради овие учења и тие веќе не сака да го дозволат учењето надвор од ѕидовите на храмот. Со падот на династијата Минг, поголем број на надворешни лица влегоа во храмот за да ги научат уметностите на Шаолин, со цел да ги истераат напаѓачите Манџуријци. Делови од оваа многу еволуирана уметност се проширија во Окинава каде се викаше Шаолин Рју, што значи стил на борба против Шаолин. Во Јапонија се викаше карате, што значи на кинески празни раце. Дури и jуџитсу се засноваше на стил на кинески бокс наречен Чин На, кој потенцираше поолуги и превртувања. Уметноста на Шаолин беше мајчин систем кој ги роди другите боречки вештини во Азија, дури и ако многу од овие „други стилови“ зедоа само дел од знаењето што Шаолин Кунг Фу можеше да го понуди.

На моменти, со кралски декрет, само кинескиот император и мајсторите на храмовите Шаолин можеа да ги поседуваат целосни системи за воени вештини. Боречките вештини процветаа како резултат на напорите на револуционерите и бунтовниците кои се спротивставија на освојувачките  Манџуси. Многумина побараа азил во манастирите во Шаолин. Желни за заштита, тајните друштва создадоа мрежа на училишта за боречки вештини во кинеските манастири и села, со цел да ги истераат Манџусите.

Шаолин монасите Гок Јуен, Ли Сау и Бак Јук Фунг ги зголемија оригиналните „Лохан 18 Движења со Раце“ на 170 движења за да го направат Кул Фу Сил Лум (Шаолин) поефективен борбен систем. Студентите започнуваа со проучување на лесниот стап пред да започнат со низа прогресивно потешки стапови. Ова ги зајакнува мускулите и ги олабавува лигаментите.

Во 1662 година, Манџусите добија целосна контрола врз Кина. Манџусите и се плашеле и им се восхитувале на свештениците од Шаолин. Свештениците од Шаолин биле од голема вредност за Судот Манчу Чинг како советници и исцелители, а пакоста на свештениците само би ги направила маченици и би предизвикала луѓето да се борат посилно за да ги симнат од тронот тиранските владетели на Манчу.

Во одделувањето на фактите од легендата, тука е забележано писмо напишано од Женг, воен аналитичар од 16 век, со кое се повикува владата редовно да ги користи монашките војски: Во денешните воени вештини, нема никој во земјата што не попушта пред моќта на Шаолин. Монасите од Фуниу треба да бидат рангирани на второ место, за овие монаси кои сакаат да се заштитат, ја изучувале Шаолин. Заедно, овие будистички центри се состојат од стотици манастири и безброј монаси. Нашата земја е опколена со разбојници внатре и варвари надвор. Доколку владата издаде наредба за регрутирање на овие монаси, таа ќе победи во секоја битка.

Записите на округот Денгфенг исто така покажуваат интересни информации: За време на владеењето на Џaијџинг регионот (1522), разбојниците Лиу, Ванг Танг, јапонските пирати и други создавале проблеми и ги напаѓале локалните жители. Шаолин борбените [кунг фу] монаси  беа постојано повикувани да ги одбранат и победат. Тие храбро ги победија разбојниците и многумина се здобија со длабоки заслуги, поради тоа што ги ставија своите животи во служба за заштита на послабите. Така, монасите од манастирите во Шаолин се потпираа на културата (вен) и војувањето (ву) слично за да ја заштитат државата и да ја зајакнат нејзината армија. Тие не се како монасите во другите манастири низ целата земја, кои само спроведуваат ритуали, ги читаат Сутрите и се молат за императорите да имаат долг живот.

Како што е запишано од Дато ‘П’нг Хим, втор кинески храм во Шаоин Чау во провинцијата Фукиен во Јужна Кина е запишан и во кинеските легенди. Се верува дека го основал будистички свештеник по име Та Цун-шен. И овој храм, на крајот, стана центар за боречки вештини и воени науки и, следствено, се вели дека играл важна улога во политичките истории на разни династии.

И двата храма, оној во Хенан на север и оној во Чуан Чоу на југ, честопати беа тотално уништувани  за време на неколку воени борби, поради наводна буна против постојано менувачките влади. Само неколкумина од станарите во овие храмови успеаја да се спасат од бесот на безбројните империјални трупи испратени да ги уништат. Овие монаси избегнале откривање одејќи по одделни патишта во други области на Кина и околу земјите околу, каде што продолжиле со студиите и вежбите за Шаолин боречките вештини и негувајќи ја Шаолин филозофијата.

претходниот член,Уметност или бизнис интерес: Како модните дизајнерски куќи заработуваат на луксузни маски за лице и визири?
Следната статијаТАОИЗAМ – СЛЕДЕТЕ ГО ПАТОТ НА НАЈМАЛ ОТПОР ЗА ДА ЈА НАДМИНЕТЕ СЕКОЈА ПРЕЧКА

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде