дома животен стил ЗОШТО МУЗИКАТА Е ТАЈНА ЗА ПОДОБАР ТРЕНИНГ

ЗОШТО МУЗИКАТА Е ТАЈНА ЗА ПОДОБАР ТРЕНИНГ

81
0

Ако го барате тој дополнителен погодок во центар, за да ја поминете вашата сесија на неблагодарна и макотрпна работа наречена тренинг, пробајте со музика. Не само каква било музика: Откриено е дека слушањето побрзи темпо мелодии меѓу 170 и 190 отчукувања во минута (вртежи во минута) имаат најголем ефект врз зголемувањето на срцевиот ритам кај луѓето, додека ја намалува перцепцијата за нивниот напор, според неодамнешното истражување на Андреа Де Џиорџо , вонреден професор по физиолошка психологија на универзитетот еКампус во Италија.

За време на експериментот, луѓето вежбаа во тишина или со бавна, средна или брза музика. Генерално, колку е побрз ритамот, толку полесно се чувствува тренингот, што е клучно бидејќи истражувањата покажуваат дека ограничувачкиот фактор во вежбањето на луѓето е обично ментален, а не физички.

„Ритмичките модели на музика го олеснуваат извршувањето на движењето, создавајќи јамка за повратни информации“, вели Де Џиорџо. „Во контекст на вежбање, одредена музика може стратешки да се избере со цел да се предизвикаат физио-психолошки одговори што водат кон подобри перформанси, како и регулирање на расположението и префрлување на вниманието. Пробајте ги „Go Off “ од М.И.А. (170 bpm), „Arabesque“ од Колдплеј (172 bpm) и „Follow God“ од Кание Вест (180 bpm).

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде