дома информација вест ЕУ предлага реформи во СЗО

ЕУ предлага реформи во СЗО

ЕУ предложи реформи во СЗО особено во делот на справување со здравствени кризи

153
0

Европската Унија составила пакет предлози за реформа на Светската здравствена организација (СЗО), предвидувајќи зголемена транспарентност на механизмот за соработка со земјите членки. Ова го објави „Ројтерс“ повикувајќи се на нацрт-документот.

Текстот на документот го подготвила германската влада по консултации со претставниците на другите земји членки на ЕУ, во време на критики за недостиг на транспарентност на податоците обезбедени од СЗО на почетокот на пандемијата во Кина.

Документот содржи повеќемесечен „план за решавање на недостатоците на СЗО во финансирање, управување и правно овластување“.

Пакетот сугерира дека СЗО ќе ги преземе неопходните мерки за зголемување на транспарентноста на механизмот за следење на усогласеноста на земјите членки со меѓународните здравствени регулативи. Овие мерки треба да вклучуваат обезбедување брза размена на информации за здравствени итни случаи помеѓу земјите членки.

Документот забележува дека ЕУ го признава СЗО како клучна улога во борбата против здравствените кризи, и покрај постојните слабости на организацијата.

Меѓу прашањата споменати во документот, ЕУ забележува недостиг на предвидливо и одржливо финансирање на организацијата и недостиг на транспарентност во нејзината работа како целина.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде