дома информација вест Добитник на Нобелова награда за физика тврди дека постоел уште еден универзум...

Добитник на Нобелова награда за физика тврди дека постоел уште еден универзум пред Големата експлозија (Биг Бенг)

25
0

Добитникот на Нобеловата награда за физика, Сер Роџер Пенроуз, тврди дека постоел уште еден универзум пред Големата експлозија, а доказ за тоа сè уште постои во форма на црни дупки.

Набргу откако беше објавено дека тој е добитник на Нобелова награда за значителни успеси во теоријата на релативноста на Ајнштајн, како и докази за црни дупки, Сер Роџер Пенроуз во интервју за британски Телеграф изјави дека пред нас има уште еден универзум и дека неговата енергија ја чувствуваме преку црни дупки.

Сер Роџер тврди дека таканаречените Хокинг-точки – точки на огромно, необјаснето електромагнетно зрачење на небото – се остатоци од некој претходен Универзум.

Оваа претпоставка е дел од теоретскиот модел на универзумот наречен конформална циклична космологија. Според оваа теорија, точките на Хокинг претставуваат последно исфрлање на енергија (во форма на таканаречено зрачење на Хокинг) од постариот универзум, преку црна дупка.

Извор: Novosti.rs

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде