дома Uncategorized ДАЛИ ТРЕБА ДА СЕ ИСТЕГНАМ ПОСЛЕ ТРЕНИНГОТ?

ДАЛИ ТРЕБА ДА СЕ ИСТЕГНАМ ПОСЛЕ ТРЕНИНГОТ?

49
0

На крајот од тренингот, последното нешто што повеќето момци сакаат да го направат е да се истегнат и оладат. Ако тие посветат време на истегнување после тренингот, тоа обично вклучува неколку едноставни допири на прстите и некои замавнувања на рацете пред да тргнете кон лентата за пијалаци. Додека изведувате контракција по контракција за време на тренингот, вашите мускули остануваат во скратена состојба. Истегнувањето помага да го ресетирате вашето тело во природна положба и држење на телото. Доколку ја напуштите теретана без да обрнувате внимание на истегнувањето, цената може да ја платите подоцна со поголема болка и вкочанетост.

Постојат повеќе видови на техники за истегнување што треба да се користат за време на тренинзите, а најпопуларно е статичко (држење позиција) и динамично (брзо движење низ позиции) истегнување. Иако неодамнешната студија објавена во Medicine and Science Journal in Sports and Exercise наведува дека држењето на истегнување пред вежбање не ги намалува перформансите, но најдобро е да ги одложите позициите на подолго истегнување за после тренингот, освен ако не сте екстремно стегнати во одреден дел. Тогаш е подобро да користете динамични истегнувања кои се фокусираат на брзи движења кои ја зголемуваат телесната температура и отчукувањата на срцето за да се подготвите за напорното вежбање. По тренингот, држете го секое истегнување 25-30 секунди пред да го опуштите.

Една важна забелешка: Не треба сите мускули да се протегаат после тренингот. Фокусирајте се најмногу само на оние области кои се исклучително затегнати или од тренингот или од секојдневно држење на телото. За повеќето момци, тоа значи дополнително внимание на стабилизирачките мускули околу половината, колковите и нозете.

Статичното истегнување е само дел од добра рутина за завршување на тренингот. Заедно со истегнување, ставете малку лесно одење и валање на крајот од тренингот. Ова ќе ви помогне да ја зголемите циркулацијата и полека да го намалите срцевиот ритам наместо да излезете надвор од теретана веднаш по последниот сет. Рутината за разладување исто така ќе ја намали болката после тренингот.

Извор: https://www.mensjournal.com/health-fitness/do-i-need-stretch-after-workouts/

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде