дома животен стил Дали сте знаеле дека – „6ти Октомври“ е еден од најурбаните градови...

Дали сте знаеле дека – „6ти Октомври“ е еден од најурбаните градови во Египет?

204
0

Шести октомври е град во гувернерскиот регион Гиза, сателитски град и дел од урбаната област Каиро, Египет, на 32 км (20 милји) надвор од градот.

Број на население во овој египетски град изнесува од околу 185.000 во градот до околу 500.000 жители во пошироката област.

6-ти Октомври беше главен град на сега веќе непостоечкиот гувернер на 6-ти октомври.

Нов град во пустината, е домаќин на египетски студенти и студенти од различни земји, како што се Персискиот Залив, Јордан, Нигерија, Камерун, Сирија, Ирак и палестинските територии, кои студираат на нејзините приватни универзитети.

Формирање

Населбата е основана во 1979 година со 504-тиот претседателски декрет на египетскиот претседател Анвар Ел Садат. Оддалечен е 17 километри од големите пирамиди во Гиза и 32 километри од центарот на Каиро.

Градот има вкупна површина од 482 км2 (119.200 хектари) и, предвидено е да има 6 милиони жители во иднина, иако има многу ненаселени или нецелосни згради.

Беше објавенокако главен град на гувернерот на 6-ти октомври во април 2008 година. По распаѓањето на гувернерот во април 2011 година, во екот на египетската револуција, беше реинкорпориран во гувернерот на Гиза, на кој првично и припаѓаше.

Името на градот го одбележува почетокот на Арапско-израелската војна во 1973 година на 6 октомври 1973 година, истиот датум избран за Денот на вооружените сили на Египет.

Извор: Википедиа

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде