дома информација вест Во блиска иднина ќе патуваме со авиони што ќе изгледаат како вселенски...

Во блиска иднина ќе патуваме со авиони што ќе изгледаат како вселенски бродови и кои ќе користат некарбонизирани горива заради заштита на животната средина

52
0

Изгледа како вселенски брод, не работи на гориво, до пред неколку години експертите се сомневаа во исправноста на идејата, но во очите на еден од водечките светски производители на авиони, тоа е несомнено иднината.

Ербас се надева дека ќе се вивне во небото со еден од неговите радикални нови дизајни за само 15 години, оставајќи ги деновите на загадување со млазни мотори далеку зад нас.

Мешавиот авион е тројство на еколошки модели на водородно гориво, претставени неодамна од Ербас, како дел од амбиции да ја предводат декарбонизацијата на авионската индустрија.

Тоа е смел план, и таков што само пред неколку кратки месеци можеби се чинеше фантастичен, бидејќи побарувачката на фосилни горива продолжи да расте, очигледно имуна на растечките еколошки проблеми.

Но, пристигнувањето на „Ковид-19“ и неговото влијание врз авијацијата можеа ненамерно да ја исчистат летната патека на можност за напори да се преиспита технологијата за внесување на светот во воздухот.

Ербас ја именуваше својата нова програма „НУЛА“. Откриените дизајни не се прототипови, туку почетна точка за истражување на потребната технологија за да се започне со изградба на првите климатски неутрални комерцијални авиони.

Како може да излезете од пандемијата, со неутралност на климата како основен долгорочен фактор на конкурентност? – Главниот директор за технологија на Ербас, Грација Витадани, праша реторички, за време на брифингот за новите планови.
Би било невозможно да не се случи. Дури и пред кризата, стана признаен и споделен став дека заштитата на климата и заштитата на нашата животна средина се клучни неопходни фактори врз кои треба да ја градиме иднината на летот -рече таа.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде