Тој ќе го искористи својот говор на „виртуелната“ конференција на Конзервативната партија за да утврди радикален план за зелена енергија за изградба на илјадници крајбрежни турбини.

Ветувајќи дека ќе се движи со „голема брзина“, премиерот сака да ја направи Велика Британија светски лидер во технологијата на ветер во странство и да создаде до 60.000 работни места.

Тој ќе рече за неговиот десетгодишен план: Ме слушнавте правилно. Вашиот котел, вашата машина за перење, шпоретот, греењето, електричното приклучок – ќе се добива од ветрот што дува околу овие острови.

КАКО најбитната земја во Европа, Велика Британија е совршено подготвена да произведува обновлива електрична енергија.

Капацитетот за ветер во странство на Обединетото Кралство е веќе најголем во светот и задоволува 10 проценти од нивната побарувачка на електрична енергија.

Ветерните електрани се наоѓаат „на море“ во области на отворено копно, или „крајбрежни“ – крајбрежје во области со плитка вода и високо ниво на ветер.

Околу 7.000 турбини на ветер се во функција низ селата на Велика Британија, со уште 1.832 лоцирани во море, според theswitch.co.uk.

Највисоките турбини се наоѓаат покрај брегот на Ливерпул, во оф-шор фармата на Бурбо банка. На 195 метри, тие се повисоки од кулата Блекпул.

Секоја ветерница има 80-метарски ножеви кои – со една ротација – можат да произведат енергија за напојување на домот за 29 часа. Станицата Бурбо произведува доволно електрична енергија за напојување на над 80.000 домови.

Во Лондон е најголемата фабрика за ветер во светот со 175 турбини распоредени на 38 квадратни милји од брегот на Кент.

Може да напојува скоро 500 000 домаќинства низ Југоисток и да ги намали емисиите на С02 за 925 000 тони годишно.

Премиерот тврди дека се постигнува добар напредок во регрутирањето на повеќе медицински сестри и полиција и рече дека пандемијата може да биде и катализатор за промените, со тоа што Велика Британија „ќе биде подобра и позелена“.

Ветерната фарма Вајтли во Иглешам, Глазгов е најголемиот копнен објект и неговите 215 турбини можат да опслужат 300.000 домови во исто време.


Владини извори велат дека уделот на електрична енергија во Велика Британија генерирана од крајбрежен ветер ќе се зголеми од околу 10 проценти денес на околу 40 проценти – повеќе од доволно за напојување на секој дом.

претходниот член,Како да препознаете недостаток на витамин Д во организам?
Следната статијаНие често го користиме терминот „Не се прави на 16“, а што всушност тоа значи?