Земјоделците од двата ентитета на Босна и Херцеговина тврдат дека дури и државните стимулации не можат да им помогнат во пласманот на производите, тие предлагаат ограничувања на увозот и воведување на даноци, пренесува Capital.ba.

Беше организирана вонредна интервентна набавка, за што беа издвоени дополнителни пет милиони марки од Фондот за надоместок, вели Александар Макановиќ, портпарол на Министерството за економија на БиХ.

Пет поголеми производители користеа откуп на месо, така што земјоделците веруваат дека вистинската мерка би била воведување давачки и царини, што би претставувало спас за земјоделството во Република Српска, рече Владимир Усорац, претседател на Здружението на земјоделци на Република Српска.

Според него, владата на РС издвои два милиони марки за откуп на зеленчук, така што производителите на зеленчук сè уште не се жалат, иако имаат вишок производи.

Усорац исто така тврди дека има вишок млеко во цела БиХ во износ од 20 милиони литри, што пазарот очигледно не може да го амортизира, додека во исто време цената на млекото паѓа.

Неџад Бижо, претседател на Здружението на земјоделци на Федерацијата БиХ, изјавува дека Владата на тој субјект направила одличен потег и дека тоа ќе му помогне на земјоделството, но и на сточарството.

Куповната моќ на граѓаните падна, а увозот остана и тоа ја диктира цената, а земјите од кои се увезуваат им даваат стимулации на производителите. Оние кои увезуваа месо, заработија 50 милиони КМ во првите шест месеци, додаде Владимир Усорац.

Тој исто така објасни дека проблемот е во вишокот компири и пченка затоа што некои земји од Европската унија го ограничија увозот на тие намирници, така што БиХ треба да го стори истото, бидејќи делумно го дозволува Договорот за слободна трговија.

Такса , чие воведување е предложено од земјоделците , претставуваат посебен данок за наплата на разликата во цените помеѓу домашната и увезената стока во земјите на Европската економска заедница (ЕЕЗ).

Извор: Nova Ekonomija

претходниот член,Можеби ќе го преживеете корона вирусот на нозе, но ќе остави трајни оштетувања на вашиот организам
Следната статијаАмериканското воено воздухопловство ги бомбардираше Талибанците